Orosznőgyógyászat, szülészeti-, nőgyógyászati magánrendelő, magzati ultrahang


SZÜLÉSZET

Terhesgondozás és Magzati fejlődés

A terhesgondozás törvényben előírt kötelező feladat, melyet terhesgondozói szakrendelésen, vagy magánrendelésen végeznek. A gondozásban részt vesz a szülész-nőgyógyász, háziorvos és védőnő, szükség esetén más szakorvos, gyógytornász, vagy dietetikus. A terhesgondozás intézménye rendkívüli mértékben hozzájárult ahhoz, hogy világviszonylatban is kiváló, alacsony lehessen Magyarországon az anyai és magzati-újszülöttkori halálozási és megbetegedési statisztika.
A terhesgondozás az anyák részére nem kötelező, csak ajánlott, azonban bizonyos pénzbeli, szociális támogatások törvényileg csak akkor igényelhetők, ha minimum 4 alkalommal jelenik meg a kismama a terhesgondozáson, és ezt a gondozási könyvében 4, pecséttel ellátott bejegyzéssel tudja igazolni.
Nagyon fontos, hogy a kismama pontosan kövesse a gondozó orvosa és a védőnő utasításait, valamint mindig tisztában legyen a terhességének korát illetően, mivel a vizsgálatok a terhesség korához vannak igazítva .
Általában elmondható, hogy a 24. hétig 4 hetente, 25. héttől a 36. hétig 3 hetente, majd hetente ajánlott a terhesgondozáson való részvétel. Terminus túllépése esetén naponta ajánlott a megjelenés. Minden alkalommal hozni kell a gondozási kiskönyvét, meglévő leleteit, reggeli vizeletet, illetve a vérvételekre éhgyomorral, az ultrahangvizsgálatokra pedig lehetőleg üres húgyhólyaggal kell megjelenni. Minden terhesgondozáskor vizeletvizsgálat (cukor, aceton, fehérje, genny, nitrit), testsúly- és vérnyomásmérés történik, valamint a 16. héttől magzati szívhanghallgatás. Ultrahanggal megállapítjuk a magzat hozzávetőleges helyzetét, a méh növekedését, tónusát.

Első megjelenés
A terhesség tényének megállapítása (ultrahanggal kontrollálva). Rákszűréshez kenetvétel, a terhességről szóló igazolás kiadása, mellyel a területileg illetékes Védőnői Szolgálatot kell felkeresni a gondozásba vétel céljából. A gondozásba vétel alkalmával történik a kórelőzmény felvétele is (előző betegségek, műtétek, terhességek, stb.).

Első vérvétel, a terhesség megállapítását követően, de legkésőbb a 12. hétig.

Mit vizsgálunk? Vérkép, éhgyomri vércukor, vizeletvizsgálat, vércsoport, ellenanyag, Wassermann (vérbaj-szűrés), esetleg TORCH vizsgálat (Toxoplasmosis, Rubeola, Chlamydia, esetleg Cytomegalo vírus, kanyaró elleni védettség vizsgálata).

Helye: A családorvos vagy a szülész orvos beutalójával, kórházi, vagy lakhelye szerinti laboratóriumban, vidéken rendelőből beküldve.

Első ultrahang (Részletes leírést lásd fentebb)
Második vérvétel, időpontja: Terhesség 16. hetében. Itt nagyon fontos a pontosság.
Mit vizsgálunk? AFP, hepatitis, esetleg cukorterhelés (terhelő kórelőzmény esetén).

Második ultrahang:
Időpontja: Terhességének 19-21. hete között, az AFP eredmény birtokában. Ezt szokták az ún. „genetikai ultrahang” vizsgálatnak nevezni.
Részletes leírést lásd fentebb

Harmadik vérvétel, időpontja: A váradósság 24. hetében.
Mit vizsgálunk? Vérkép ellenőrzés, máj- és vesefunkció, Rh-ellenanyag szűrés (csak Rh negatív anyáknál), terheléses vércukor vizsgálat (OGTT). A terheléses vércukor vizsgálat nagyon fontos, a látens terhességi cukorbetegséget szűrjük vele. Egy éhgyomri vércukor és 75 gramm cukrot tartalmazó szirup megivása utáni két órás vércukor eredmény összehasonlításából tudunk következtetni a szénhidrát anyagcserére.
Néhány fontos dolog a terheléses vércukor vizsgálattal kapcsolatban:
· Ha valakinek a vizsgálat előtt kóros éhgyomri vércukorértéket mértek, tilos elvégezni a cukorterhelést.
· A vizsgálatelőtti este még 8 óra előtt mindenképpen vacsorázzunk, de ne túl szénhidrátdúsat, utána reggelig éhgyomorra kell maradni.
· Tipp: A cukorszirup elfogyasztása kellemesebb, ha limonádéként készítjük el. A vizsgálat előtti este a cukrot, citromlevet és annyi vizet, amennyit egyszerre meg bírunk inni, keverjük össze és tegyük be a hűtőbe. Így reggel újbóli felkavarás után egy hideg, bár eléggé szirupos limonádét nyerünk. A citromlé nem befolyásolja a vizsgálatot.

Harmadik ultrahang vizsgálat, ideje: 29-31. héten. (Részletes leírést lásd fentebb)

Negyedik vérvétel, ideje: 36. héten.
Mit vizsgálunk? Vérkép, vizelet, vércukor, máj- és vesefunkciók, ellenanyagszűrés.
Negyedik ultrahang vizsgálat, ideje: 38. héten. (Részletes leírést lásd fentebb)
Gondozás folyamata a 36. héttől.
A 36-tól a 39. hétig hetente egyszer kell jelentkezni a gondozáson ún. NST vizsgálaton. Ekkor is történik vérnyomás- és testsúlymérés, valamint hozni kell vizeletet.
A 39. héten szükség esetén 2-3 alkalommal, majd a 40. héttől kétnaponta meg kell jelenni NST-re. Terminus közelében, illetve terminustúllépés esetén a kezelőorvos javallatára osztályos felvétel is szükségessé válhat.

Egyéb vizsgálatok:
· Szükség esetén hüvelyi vizsgálat történik, mellyel megállapítható a méhszáj állapota, valamint a magzat elölfekvő részének a helyzete.
· Amennyiben korábbi koraszülött magzat szerepel a kórelőzményben, a méhnyak ultrahang vizsgálata történik meg, melyen a belső méhszáj tölcséresedését vizsgáljuk.

· A terhesgondozás folyamán 2 alkalommal a hüvelyből vagy a méhszájból tenyésztésre kenetet veszünk.
· Terhelő kórelőzmény vagy AFP eltérés esetén szükséges lehet genetikai tanácsadás.
· Magzatvíz vétel (ún. amniocentézis, 14-16. héten), köldökzsinór vérvétel (18-20. héten) vagy chorionboholy mintavételezés (10.-11. héten) akkor szükséges, ha a genetikai kockázat nagyon magas és a magzati sejteket közvetlenül kell vizsgálni.
· Szükség esetén vizsgálható egyes magzatra ártalmas vírusos fertőzések (rubeóla, kanyaró, mumpsz, toxoplazma) elleni védettség.
· Magzatmozgás számolását minden kismama maga is el tudja végezni. A 32. héttől kezdve ajánlott minden ebéd után, kórházi bentfekvés esetén naponta 3 alkalommal megszámolni a 30 perc alatt érzett magzatmozgást és regisztrálni. Több alkalommal (stimuláció után is) észlelt 5-nél kevesebb mozgás a magzat állapotának rosszabbodásának intő jele lehet, melyet jelezni kell kezelőorvosának.
· Terminustúllépés esetén oxitocin terheléses tesztet (ún. OTT) végzünk a méh oxitocin érzékenységének, a méhlepény és a magzat keringési kapacitásának megítélésére.
· Magzatvíz színének vizsgálata (amnioszkópia) nyitott méhszáj esetén végezhető, mely a magzat méhen belüli állapotára utal. Általában terminus túllépés esetén, illetve megindult szüléskor a szülőszobai felvételnél kerül rá sor.