Orosznőgyógyászat, szülészeti-, nőgyógyászati magánrendelő, magzati ultrahang


NŐGYÓGYÁSZAT

PCO szindróma
A PCOS magyarul policisztás ovárium/petefészek szindrómát jelent és minden tizedik magyar nőt érint. A komplex anyagcsere- és hormonális zavart sajnos igen gyakran csak akkor diagnosztizálják, amikor a páciens gyermeket szeretne - holott a tünetek már korábban is fennálltak, a betegség rövid- és hosszú távú következményei pedig megkeserítik a beteg életét.

A PCOS tünetei
A PCOS legfontosabb tünetei a pattanásos bőr, hajhullás, férfias típusú szőrnövekedés, hízékonyság (különösen deréktájon), rendszertelen vagy hiányzó menzesz.
A hivatalos diagnosztika szerint az alábbi három tünetből kettő megléte elegendő ahhoz, hogy PCOS-ről beszélhessünk:
1. Peteérési vagy menstruációs zavar
2. Férfihormon-túlsúly tünetei (erőteljes szőrnövekedés, hasi elhízás, megemelkedett tesztoszteron szint)
3. Policisztás ováriumok észlelése ultrahanggal (mindkét petefészekben 10 mm alatti ciszták)

A petefészkekben a havi ciklusban nem érik meg a tüsző, hanem egy 10 mm-nél kisebb ciszta formájában visszamarad. Bár ez a PCOS szindróma névadó tünete, megléte mégsem kritérium a diagnózisban. A gyöngyfűzér formában elhelyezkedő ciszták ugyanis nem csak erre a betegségre jellemzők – ugyanakkor nem az összes PCOS betegre jellemző a ciszták megléte.
A legtöbb PCO-s nő ugyan szenved ezektől a problémáktól tinédzser korától a menopauzáig, mégsem diagnosztizálják a baját. A tévhittel ellentétben, a vékonyság nem kizáró ok, illetve más hormonális zavarral is együtt járhat, pl. a gyakori pajzsmirigy-alulműködéssel (lelassult anyagcsere, fázósság, száraz bőr stb.)
Sokan a nőgyógyászt keresik fel problémáikkal, ugyanis elsősorban nőgyógyászati panaszokat okoz: a rendetlen ciklus mellett gyakori a pecsételő vérzés, a menzesz elmaradása, vagy görcsös menstruáció. Az ultrahangon gyakran – de nem mindig! – láthatók a petefészkeket beborító apró ciszták. Számos PCO-s fiatal nő azért keresi fel a nőgyógyászt, mert nem sikerül teherbe esnie vagy megtartania a terhességét.

A PCOS okai
A felsoroltak igen fontos tünetek, de a tényleges ok sokszor rejtve marad! Hátterében egyértelműen komplex anyagcserezavarra való hajlam, INZULINREZISZTENCIA áll. Ez egy cukorbetegséget (diabéteszt) megelőző állapot.
A tényleges terápia ennek az anyagcserezavarnak a kezelése! A ciklus rendezhető, sokszor sikeresen indukálható a peteérés, spontán terhesség várható, a bőrpanaszok megszűnnek. Az esetek nagy részében elkerülhető a meddőségi beavatkozás.

A PCOS kivizsgálása
A PCOS kivizsgálása igen bonyolult és sokrétű feladat, mert a tünetek és panaszok igen sokrétűek, a hormonzavar csak más adatokkal összefüggésben értelmezhető. Éppen ezért a PCO szindróma kivizsgálásában több szakorvos együttműködése szükséges, jellemzően egy belgyógyász-endokrinológus vezetésével.

A PCO kezelése
Bár a PCO szindróma véglegesen egyelőre nem gyógyítható, de életmódváltással szinten tartható az állapot. A nőiesség és termékenység visszanyerése mellett az inzulinrezisztencia késői következményei - cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás - is kivédhetők az egészséges életmóddal, illetve az esetleges gyógyszeres kezeléssel.