Orosznőgyógyászat, szülészeti-, nőgyógyászati magánrendelő, magzati ultrahang


MAGZATI ULTRAHANG DIAGNOSZTIKA

Terhességi ultrahangvizsgálatok
A modern szülészet legfontosabb alappillére az ultrahangvizsgálat, mely kizárólagos információforrást biztosít a fejlődő embryóról, majd a magzatról teljesen a születésig. A korrekt ultrahang vizsgálat kivitelezéséhez nélkülözhetetlen:MAGZATI ULTRAHANG DIAGNOSZTIKA

1. Folyamatos szakmai továbbképzés
2. Fetal Medicine Foundation által akkreditált nemzetközi szakmai minősítés
3. A több évtizedes gyakorlati tapasztalat
4. A kor színvonalának megfelelő legmodernebb ultrahang készülék

Magzati Ultrahangdiagnosztikai Központunkban a kismamáink részére mindhárom előbb említett kritériumot egyedülállóan biztosítjuk. Magzati szűrőtechikákből évente nemzetközi vizsgát tett és auditált orvos végzi a szűréseket. A fenti szolgáltatás minden terhes számára hozzáférhető.
A magyar-törvények alapján a terhesgondozás során elvégzendő ultrahang-szűrővizsgálatok időpontjai:
 • Nulladik vizsgálat: 5-7. hét
 • Első vizsgálat: 11-14. hét
 • Második vizsgálat: 19-21. hét
 • Harmadik vizsgálat: 29-31. hét
 • Negyedik vizsgálat: 37-38. hét
 • Szintén fontos, hogy a leendő szülők bepillantást nyerjenek a kialakuló élet lenyűgöző folyamatába, személyesen is megfigyelhetik gyermekük fejlődését, tovább mélyíthessék kötődésüket gyermekükkel kapcsolatban.
  Első trimeszteri Ultrahang szűrővizsgálat: Down kór – Down-syndroma kockázatbecslése

  Magyarországon a társadalom biztosító által finanszírozott kromoszóma rendellenességek kockázatbecslését a szakmai ajánlások - elsősorban az anyai életkor- alapján a törvény által meghatározott módon, az első trimeszteri magzati tarkóredő (magzat nyaki régiójában megjelenő bőr alatti folyadékgyülem), valamint a második trimeszteri kromoszóma rendellenességekre jellemző ultrahang markerek, illetve biokémiai szűrőmódszerek eredményeinek összesítésével történik, melynek eredménye a 18-19.-hétre van.
  Az Orosz nyíregyházi magzati ultrahang diagnosztikai központban önnek most lehetősége nyílik arra, hogy igénybe vegye az első trimeszteri Down syndroma kockázatbecslésének a lehetőséget, melynek segítségével ön számára a 12-13. héten megállapítható magzatának kockázata a különböző (Down syndroma, Edwards syndróma, Patau-syndroma) kromoszóma rendellenességekre. Így az esetleges nem kívánt terhességek akár a terhesség első trimeszterében, vagy a II. trimeszter elején befejezhetőek lennének (13-14. hét), jelentősen csökkentve a szülőket és a családot ért lelki megterhelést.

  Szűrés menete:
  - Szűrésre jelentkezés optimális ideje: Terhességi kor 11-13+6 nap (CRL:45-84mm)
  - Kiterjesztett hasi magzati ultrahang vizsgálat
  - Nemzetközi Fetal Medicine Foundation ( FMF ) által évente auditált license vizsga az alábbi magzati paraméterek vizsgálatából (kattintás ide)
  - Magzatok számának meghatározása
  - Lepény tapadás rögzítése
  - Magzati CRL (fejtető-far távolság) mérése
  - Pontos terminus meghatározása
  - Magzati anatómiai struktúrák, szervek áttekintése
  - Magzati orrcsont vizsgálata
  - Magzati arcszög mérés
  - Magzati keringési paraméterek mérése: Ductus venosus áramlásmérés stb.
  - Magzati szív strukturális vizsgálata: Tricuspidalis regurgitáció vizsgálata stb.
  - Anyai vérvétel (eredmény 2-3 munkanapon belül) 11-13+6:
 • B-HCG szint mérés
 • PAPP-A szint mérés
 • - Külön kérésre anyai méh áramlás vizsgálata
 • Terhességi mérgezés (terhességi toxaemia, magasvérnyomás) kockázatbecslése

 • Magzati durva fejlődési rendellenességek szűrése
  Az első trimeszteri ultrahang vizsgálat, magas felbontó képességű modern ultrahang készülék segítségével a kromoszóma rendellenességek kockázatbecslésén túlmenően lehetőséget ad a magzati anatómai struktúrák részletes vizsgálatára (magzati hossz 45-84mm!) mely ugyancsak sarkalatos pontja az első trimeszteri szűrésnek, különösen, ha kiszélesedett tarkóredő ellenére a magzati kromoszóma nem mutat eltérést, hiszen a kromoszóma rendellenességek kockázatbecslésén túlmenően, a kiszélesedett tarkóredő a szív és érrendszeri malformációkkal egyetemben számos egyéb major, minor rendellenesség valamint syndroma közös megjelenési formája lehet az első trimeszterben.
  - Végtaghiány, Hasfali sérv, Hasfali folytonossági hiány, csontosodási zavar stb.

  Tudni kell, hogy a szűrés nem diagnózis! A szűrés célja, hogy kiemelje a gyanús eseteket (magas kockázatú csoport). Ezen esetekben egy további diagnosztikus vizsgálat állapítja meg, hogy betegség (esetünkben a Down szindróma) fennáll-e, vagy nem. Diagnosztikus vizsgálat a CVS-magzatboholy mintavétel, és az amniocentesis-magzatvízvétel.