Orosznőgyógyászat, szülészeti-, nőgyógyászati magánrendelő, magzati ultrahang


NŐGYÓGYÁSZAT

ENDOMETRIÓZIS
   Az endometriózis a mai nőgyógyászat egyik intenzíven foglalkoztatott kérdésköre. A termékeny korú nők körében a betegség viszonylag gyakorinak mondható: különböző statisztikák szerint a 20 és 50 éves korú nők 5–20%-át érinti.

Endometriózis - leírás
Az endometriosis egy nem rosszindulatú megbetegedés, amely egészséges szövetnek nem szokványos helyen való előfordulását jelenti. Az endometriózis elnevezése az "endometrium" szóból származik, amely a méh belső felszínét borító nyálkahártya másik elnevezése.
Az endometriózis betegségben szenvedők testében az endometriumhoz hasonló szövet található a méh üregén kívül. Gyakorlatilag a méh üregén kívül elhelyezkedő endometrium szövet előfordulását nevezzük endometriózisnak.
Az endometriózis csomók leggyakoribb elhelyezkedése a hasüreg:
 • petefészkek és a petevezetők,
 • a méhet függesztő szalagok, a méh külső felszíne vagy vastag izomrétege,
 • a hüvely és végbél közötti réteg.
Ezen csomók ritkábban ugyan, de előfordulhatnak hasi sebészeti beavatkozások hegében, a gátmetszés hegében, a húgyhólyagban, a hüvelyfalban, a méhnyakban vagy a szeméremtesteken.
A méhnyálkahártya minden hónapban felépül a menstruációs ciklus során, majd vérzés formájában leválik. Az endometriosis csomók a méh nyálkahártyához hasonlóan reagálnak a női hormonokra a menstruációs ciklus során. Míg a méh nyálkahártyájának van, addig a méh üregén kívül elhelyezkedő endometriózis szövet számára nincs lehetőség a testüregből való kijutásra. Ennek eredménye belső hasüregi vérzés, mely gyulladással és hegképződéssel jár. A csomók megrepedése esetén további szövődmények alakulhatnak ki, mint például összenövések képződése, bélvérzés, bélelzáródás, vagy különböző hólyag működési zavarok.

Az endometriózis tünetei
Az endometriózis leggyakoribb tünete a menstruáció előtti illetve közbeni, illetve közösülés közbeni vagy utáni erős fájdalom. Ezek az érzések igen erősek lehetnek, de vannak nők, akiknél az endometriózis egyáltalán nem okoz fájdalmat.
 • Fájdalmas menstruáció (különösen a vérzés első napján)
 • Kismedencei fájdalom (ciklussal időben összefüggő intenzitással)
 • Fájdalmas együttlét (Douglas peritoneum és sacrouterin szalagok érintettsége)
 • Nehezítetett és/vagy fájdalmas vizelet és székletürítés (hólyag/végbél érintettség)
 • Szabálytalan havi vérzés gyakori
 • Emésztőtraktus vérzése
 • Petefészek fájdalom (endometrioma vagy szivárgó csokoládé ciszta)
 • Orrvérzés, vérköpés (nagyon ritkán orrnyálkahártya vagy tüdő megjelenés esetén)
 • Contact vérzés (portio vaginalis cervicis uteri vagy hüvelyi/perinealis endometriosis)

Endometriózis - stádiumok
Az endometriózis I. stádiumában csak kevés és kisméretű endometriózisos csomó fedezhető fel, míg a IV. stádiumban már több, egymástól távol eső szervet is érint a betegség. Az, hogy az endometriózis milyen stádiumban van, nem feltétlenül függ össze az okozott tünetek mértékével.
Már a legenyhébb forma is meddőséget okozhat, azonban fájdalmat még nem biztos, hogy észlel a páciens. A betegség fennállásának előrehaladtával a kezelés egyre nehezebbnek bizonyul és komoly kihívást jelent.

Endometriózis - okok
Az endometriózis okáról számos teória látott már napvilágot, azonban egyik sem nyert általános elfogadottságot.
 • Egyesek kiemelik a genetikai hajlam meglétét. Szerintük az endometriózis jellemzően fejlődési rendellenesség, és ezeknek a sejteknek egy része a betegekben már megszületésüktől a méhen kívül található.
 • Más kutatók szerint a hormonok és egy esetlegesen elégtelenül működő immunrendszer is szerepet játszik a betegség kialakulásában.
 • Az egyik legelfogadottabb verzió szerint szerint az endometrium sejteket is tartalmazó menstruációs vér visszafele áramlik, a petevezetéken keresztül kijut a hasüregbe, ahol aztán megtapad és növekedésnek indul.

Az endometriózis kezelése
Az endometriózis kezelése az évek során változott ugyan, de biztos gyógymódot még nem találtak. A régebben bevált módszernek tekintett méh és petefészek eltávolítás sem hozott megoldást: a tünetek jelentős gyakorisággal visszatérhetnek. A gyógyítás a fájdalom enyhítésére és a fogamzás javítására irányul.
A betegség súlyossága, az esetlegesen előzetesen fennálló meddőség időtartama, a páciens életkora és céljai mind szerepet játszanak a megfelelő kezelési mód kiválasztásában.
Gyógyszeres kezelés történhet fogamzásgátló tablettával, fájdalomcsillapítókkal vagy hormonális eljárásokkal. Az operatív lehetőségek magukban foglalják a nyitott hasi műtétet, laparoszkópiát, melynek során az endometriózis csomók eltávolíthatók.