Orosznőgyógyászat, szülészeti-, nőgyógyászati magánrendelő, magzati ultrahang


NŐGYÓGYÁSZAT

EMLŐVIZSGÁLAT
Az emlők önvizsgálatának a műfogásai
Álljon szembe a tükörrel leeresztett karral és vállal. Figyelje meg a mellek alakját, vajon látható-e valamilyen bőrelváltozás, elszíneződés, duzzanat, vagy valamilyen szokatlan alakváltozás (például a bimbók behúzódása).
A megfigyeléseket ismételje meg úgy, hogy mindkét karját a feje fölé emeli. Tapintsa át melleit úgy, hogy az egyiket, majd a másikat két tenyere közé veszi, és tenyerét függőleges, majd vízszintes irányban csúsztatva mozgatja.
Jobb kezének összezárt ujjaival enyhe nyomással, körkörös mozgással kívülről befelé csigavonalban haladva tapintsa át egyik, majd másik mellét.
Kényelmesen hanyattfeküdve, egyik kezét a feje alá, egy kispárnát pedig a válla alá helyezve ugyancsak körkörös mozgással tapintsa át egyik, majd másik mellét; ujjai hegyével tapintsa át a hónalját is. Majd karját a teste mellé helyezve ismételje meg a tapintást egyik, majd a másik oldalon. Enyhén nyomja meg a mellbimbóit, vajon ürül-e belőle váladék.
Ha az önvizsgálat során vagy bármikor az alábbi tünetek valamelyikét észlelné, haladéktalanul forduljon orvoshoz:
  • csomó vagy göb az emlőben vagy a hónaljban
  • a mell formájának megváltozása
  • váladékozás a mellbimbóból
  • a mellbimbó tartós behúzódása
  • az emlő bőrének megváltozása (pl. új redő vagy gödröcske megjelenése)
Ne felejtse el, hogy először meg kell "ismerkednie" saját emlőjével, így az első vizsgálatok alkalmával felfedezett, gyanúsnak látszó dolgok (esetleg göbök is) ártalmatlanok is lehetnek, inkább a későbbiekben bekövetkező változásokra kell figyelnie. Ha azonban már ekkor először érzi, hogy valami rendellenességet tapasztalt, keresse fel orvosát. A legtöbb esetben a talált elváltozás vagy emlőcsomó nem rákos eredetű, de megnyugodni csak pontos szakorvosi vizsgálat után szabad.

Diagnosztika
40 éves kor felett 1-1,5 évente szükséges elvégezni.
  • Fiatal korban észlelt duzzanat vagy elváltozás esetén elsősorban ultrahang vizsgálatot végzünk.
  • 40 éves kor felett panaszmentesség esetén is kötelező a mammographiás vizsgálat (ez az emlő Röntgen-vizsgálata).
  • Amennyiben gyanús elváltozást észlelünk, abból, szükség esetén mikroszkópos vizsgálatra vékony tű segítségével mintát vesznek.
Emlővizsgálat, felnőtt tartalom! 18+ (video) Ide kattintva megtekintheti, ha elmúlt 18 éves